Pojas Gaze
0

Hamas ne odustaje od podizanja optužnice protiv Tzipi Livni

FENA
Tzipi Livni (Foto: AFP/File)
Tzipi Livni (Foto: AFP/File)
Komitet, koji je osnovala palestinska islamistička organizacija Hamas, pomaže evropskim advokatima da istražuju ratne zločine za koje se optužuje Izrael u ofanzivi na pojas Gaze prije godinu dana, prenijeli su izraelski mediji izveštaje svjetskih agencija i britanskog Timesa.

"Osiguravamo dokumenta, izvještaje i dokaze o zločinima svim međunarodnim tijelima koja pomažu palestinskom narodu u dovođenju izraelskih civilnih i vojnih lidera na suđenje i izdavanju naloga za njihovo hapšenje, ukljućujući Livni (Tzipi, liderku izraelske opozicije)", rekao je Diya al-Din Madhoun, sudija koji predvodi komitet.

Nedavno je britanski sud izdao, pa potom povukao, nalog za hapšenje Tzipi Livni koja je bila ministrica vanjskih poslova u vrijeme trosedmične ofanzive.

Nalog je povučen nakon što je Livni javljeno da ne dolazi u britansku prijestonicu jer joj prijeti hapšenje i ona je odustala od puta. To je izazvalo diplomatski incident između dvije zemlje.

Najtiražniji izraelski list "Yediot Ahronoth" u online izdanju navodi da se napori Hamasa nastavljaju punom snagom s ciljem da se izraelski lideri izvedu pred lice pravde, prenosi u ponedjeljak Tanjug.

"Svi politički i vojni lideri okupatora su nam na vidiku", rekao je Madhoun, mada nije imenovao buduće mete, istakavši da je to postala politika organizacije.

Informacije su dostavljene grupi advokata, dodao je on, ali je objasnio da oni djeluju nezavisno i da ih nije angažovala islamistička grupa.

U komitetu Hamasa, osnovanom poslije izraelske ofanzive "Čvrsto olovo", nalaze se pravni stručnjaci. Oni su za nekoliko mjeseci pokrenuli 1.500 slučajeva i ohrabrili žrtve da podnesu tužbe protiv izraelskih lidera u Velikoj Britaniji, Španiji, Belgiji i Norveškoj. Cilj je da omoguće tim žrtvama navodnih zločina i pravnim institucijma u Evropi u podnošenju tužbi.

"Ovi izvještaji pokazuju da nisu ljudska prava ta koja pokreću tužbe već antiizraelska kampanja u službi Hamasa", rekao je portparol izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

Palestinske organizacije za ljudska prava tvrde da je u izraelskoj ofanzivi, započetoj 27. decembra, poginulo više od 1.400 Palestinaca, uglavnom civila. Izrael, međutim, tvrdi da ih je poginulo 1.166, najviše naoružanih ekstremista. Na izraelskoj strani bilo je 13 žrtava, uključujući deset civila.

U izvještaju komisije za istragu UN-a, koju je predvodio južnoafrički sudija Richard Goldstone, i Hamas i Izrael se optužuju za ratne zločine i moguće zločine protiv čovječnosti u toj ofanzivi.