Svijet
0

Hamas nastavio s napadima na glavni štab sigurnosti u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Borci Hamasa opkolili su u srijedu ujutro glavni štab službi sigurnosti u Gazi i nastavili žestoku ofanzivu na ovu službu vjernu pokretu Fatah, izjavili su očevici.

U sukobima u Gazi koji su počeli u zoru, uglavnom oko glavnog štaba, tri osobe su ubijene, dok je jedno dijete ubijeno u međupalestinskim sukobima u drugom kvartu u Gazi, saopćili su medicinski izvori, javio je AFP.

Naoružani pripadnici Hamasa granatama su napali sjedište ureda obavještajnih službi u kvartu Al-Mashtal u Gazi, izjavili su očevici i sigurnosni izvori.

Na pucnjavu boraca Hamasa odgovorili su pripadnici obavještajnih službi koji su bili u zgradi, naveli su isti izvori.

Broj ubijenih Palestinaca otkako je 7. juna počeo val nasilja porastao je na 54.

Naoružani ogranak Hamasa Brigade Ezzedin Al-Qassam saopćile su da sada kontroliraju "većinu položaja" palestinskih službi sigurnosti u gradu Gazi i da pripremaju opsadu ostalih položaja.

Glasnogovornik parlamentarne grupe Hamasa Salah al-Bardawil optužio je službe sigurnosti da u svojim redovima imaju elemente iz Fataha "u službi sigurnosti cionističke okupatorske države".

Sukobi su počeli u maju zbog razmimoilaženja oko načina primjene plana o ukidanju sigurnosne anarhije koja vlada na palestinskim teritorijima.