Svijet
0

Hamas nadzire pojas Gaze

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon petodnevnih žestokih borbi palestinska grupa Hamas nadzire od četvrtka praktično cijelu teritoriju Pojasa Gaze.

Njeni pripadnici su zauzeli ključni zapovjedni centar Fataha u Gaza Cityju - a očevici tvrde da borci Hamasa izvode pripadnike Fataha i strijeljaju ih na ulici ispred zapovjednog centra.

U srijedu su se borbe proširile i na Zapadnu obalu, a u Ujedinjenim nacijama počinju pregovori o mogućem raspoređivanju višenacionalnih snaga u Pojasu Gaze.

Bliskoistočni analitičar BBC-a Jeremy Bowen smatra kako je teško procijeniti ko bi mogao izvući Palestince iz haosa u koji ubrzano tonu.

Ostaci embrionskih začetaka palestinskih institucija smrtno su pogođeni nasiljem dok su ljudi od kojih Fatahove pristalice očekuju da ih povedu - ne samo predsjednik Mahmud Abbas već i Mohammed Dalan, sve do sada smatran jakim čovjekom u Gazi, svedeni na nivo običnih posmatrača.

Nasilje ne ide u korist ni onima u vrhu Hamasa, poput premijera Ismaila Haniyha, koji je donio stratešku odluku da se okrene političkom putu.

Noćna mora stanovnika Gaze sada je bojazan da bi njihova mala i prenaseljena teritorija mogla postati Mogadishu istočnog Mediterana.

Čak i da Hamas nadvlada Fatahove borbene jedinice, to neće biti i kraj nasilja jer je pripadnost klanovima izuzetno važna u Gazi i pozivi na osvetu među porodicama jedan su od pokretača mnogih ubistava.

Egipat je u prvim redovima onih koji bi da posreduju u ovom sukobu ali je dugoročno rješenje jedino moguće kao dio odlučnoga i na svim nivoima izraženoga međunarodnog pritiska za postizanje rješenja između Palestinaca i Izraela.

A izgleda za to trenutno nema - konstatira bliskoistočni dopisnik BBC-a Jeremy Bowen.