Jasni kriteriji za prijelaznu vladu
0

Hamas i Fatah nastavljaju pregovore o primirju krajem januara

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Glasnogovornik parlamentarne grupe Hamasa Salah Berdevil rekao je da će pregovori između Hamasa i Fataha o formiranju prijelazne vlade početi krajem januara.

Berdevil je novinarima agencije Anadolija izjavio da su jasni kriteriji formiranja prijelazne vlade, ali da je samo potrebno objaviti imena ministara koje će odobriti ova dva pokreta.

On je podsjetio i na riječi palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, koji je rekao da „događaji u Gazzi nisu pobjeda“, te ako je tako zašto Palestinci nisu oslobodili taoce umjesto što Abbas nakon otpora i prolivene krvi izlazi i pripovijeda o pobjedi.

On se dotako i najavljene posjete tunižanskog predsjednika Munsifa al-Merzukija, koja bi trebala biti upriličena u februaru, i dodao da temelj treba da budu posjete kraljeva, predsjednika, premijera Gazzi.

Palestinska vlada je izjavila da je malezijski predsjednik Muhammed Necib Abdurrazzak tokom službene posjete Gazzi osudio zategnute odnose između Hamasa i Fataha.

Pokreti Hamas i Fatah u sukobu su od 2007. godine kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze. U posljednjih godinu dana predstavnici dva pokreta su u više navrata poduzimali napore u pravcu pomirenja.

Fatah, koji upravlja autonomnim zonama na Zapadnoj Obali, i Hamas koji kontrolira Gazu, potpisali su 27. aprila 2011. godine u Kairu sporazum o pomirenju, čije su odredbe ostale "mrtvo slovo na papiru".