Svijet
0

Hamas i dalje odbija izraelski nadzor na granici

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Islamistički pokret Hamas ponovio je u petak da neće prihvatiti kontrolu Izraela u eventualnom ponovnom otvorenju pograničnog terminala Rafah, između Pojasa Gaze i Egipta.

"Mi, u Hamasu, nećemo prihvatiti povratak okupacije na terminalu Rafah bez obzira na to kakve bile žrtve", izjavio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri, huškajući stotine Palestinaca koji su došli demonstrirati, tražeći otvaranje terminala.

Podvrgnuti izraelskoj blokadi, stotine hiljada stanovnika Pojasa Gaze iskoristilo je djelimično rušenje pogranične ograde u Rafahu kako bi prešli na egipatsku teritoriju da se snabdiju.

Delegacija Hamasa se trenutno nalazi u Kairu radi razgovora s egipatskim vlastima o uspostavljanju reda na granici i ponovnom otvaranju terminala Rafah, koji je skoro stalno zatvoren od juna 2006., na zahtjev Izraela.

Hamas odbija izraelsku kontrolu ili međunarodno prisustvo na terminalu, koji je radio u skladu sa sporazumom koji je predviđao takve modalitete prije nego je zatvoren.

Jedan od glavnih dužnosnika Hamasa Mahmud Zahar, član delegacije prisutne u Egiptu, izjavio je da je njegov pokret spreman da prihvati prisustvo predstavnika Palestinske samouprave na terminalu, bez "izraelskog miješanja" ili " evropskog partnera".