Khaled Abdel-Majid
0

Hamas egipatski plan o primirju ne smatra valjanim

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hamas i druge palestinske organizacije sa sjedištem u Damasku smatraju da egipatska inicijativa o trajnom primirju u pojasu Gaze "ne predstavlja valjanu osnovu", izjavio je u četvrtak palestinski glasnogovornik.

"Palestinske organizacije, posebno Hamas, ne vide u egipatskoj inicijativi valjanu osnovu za rješenje krize", rekao je Khaled Abdel-Majid, šef Fronta za palestinsku borbu (FLP) i glasnogovornik palestinskih organizacija sa sjedištem u Damasku.

Ovakav stav je donesen nakon razgovora između osam palestinskih pokreta sa sjedišrem u glavnom sirijskom gradu, među kojima i islamistički pokreti Hamas i Islamski džihad, rekao je Abdel-Majid.

"Francusko-egipatska inicijativa ne doprinosi iznalaženju rješenja jer ona ugrožava otpor i palestinsku stvar, omogućavajući izraelskom neprijatelju da nastavi svoju agresiju", navodi se u saopćenju ovih pokreta objavljenom u Damasku.

Ovi pokreti odbacuju prisustvo međunarodnih snaga ili posmatrača u Gazi, jer oni imaju za cilj da brane sigurnost okupatora i jačaju blokadu otpora", navodi se u tekstu.

Oni pozivaju na prekid agresije, trenutno povlačenje izraelskih snaga, ukidanje blokade i otvaranje prijelaznih punktova s Gazom, posebno u Rafahu.