Izraelski mediji
0

Hamas će pristati na prekid vatre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Delegacija Hamasa u Kairu voljna je prihvatiti egipatsku inicijativu za prekid vatre, u pojasu Gaze, javili su večeras izraelski mediji pozivajući se na palestinske izvore.

Predstavnik Hamasa u Libanu Osama Hamdan izjavio je međutim da još ima rezervi.

Za 20 sati po lokalnom vremenu (19 po srednjoevropskom) najavljena je konferencija za novinare, kada će biti saopćeno šta je postignuto.

Uvjeti prekida vatre još nisu poznati.

Šef diplomatije Egipta Ahmed Abul Gejt, čija zemlja je ključna u pregovorima o primirju, rekao je da je primio najnoviji prijedlog Hamasa i da će ga prenijeti izraelskoj strani.

Egipat u tome ima podršku šefa UN-a Ban Ki-moona koji je ranije danas bio u egipatskoj prijestolnici na početku mirovne misije po Bliskom istoku.

On nije objelodanio detalje, ali je nagovijestio da je dogovor blizu, a portparol Hamasa je rekao da ta organizacija "nema drugog izbora", prenio je Tanjug.

Predstavnik izraelskog Ministarstva odbrane Amos Gilad otputovat će sutra u Kairo da razgovara sa šefom egipatske diplomatije Omarom Sulejmanom.

Imajući u vidu kontradiktorne najave, moglo bi se pretpostaviti da postoji razmimoilaženje između rukovodstva Hamasa u pojasu Gaze i onih u izgnanstvu.