Austrija
0

Halilović s ministricom Schmied o pitanjima obrazovanja bh građana

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i austrijska ministrica obrazovanja, umjetnosti i kulture Claudia Schmied jučer su u Beču razgovarali o pitanjima obrazovanja naših građana koji privremeno ili trajno borave u ovoj zemlji.

U Republici Austriji boravi oko 130.000 građana porijeklom iz BiH, od kojih je najveći dio riješio svoj status.

Tokom susreta je rečeno da je nastava na maternjem za djecu bh. građana organizirana u okviru redovne škole i to zahvaljujući angažiranju i finansijskoj podršci Saveznog ministarstva za obrazovanje, nauku i kulturu Republike Austrije. Za djecu s područja bivše Jugoslavije određena je jedinstvena nastava na bosanskom/srpskom/hrvatskom jeziku. U Republici Austriji je zaposleno 320 nastavnika maternjeg jezika za djecu stranaca, a od ukupnog broja 146 dolazi s područja bivše Jugoslavije, od čega više od 50 posto iz BiH.

Ministar Halilović i ministrica Schmied su se suglasili da ova nastava može biti unaprijeđena te da njom treba obuhvatiti što veći broj djece građana porijeklom iz BiH.

„Podržali smo prijedlog ministrice Schmied o bržem integriranju naših građana u austrijsko društvo, ali smo insistirali da naši građani zadrže jezički i kulturni identitet“, kazao je ministar Halilović i predložio intenzivniju saradnju odgovarajućih bh. i austrijskih organizacija i institucija u poboljšanju nastave na maternjem jeziku za djecu naših građana.

Ministar Halilović je insistirao i od austrijske ministrice zatražio intenziviranje saradnje u obrazovanu i nauci, posebno razmjeni studenata.

„Predložili smo ministrici Schmied organiziranje prakse za bh. studente na prestižnoj Diplomatskoj akademiji u Beču, koja je najstarija obrazovna institucija ovog tipa u svijetu, te intenzivniju saradnju univerziteta u Sarajevu i Beču. Za ovu inicijativu smo dobili razumijevanje i podršku austrijske ministrice, posebno jer su BiH, u procesu evroatlantskih integracija, potrebne stotine stučnjaka iz diplomatije i međunarodnog prava“, kazao je ministar Halilović.

On se jučer poslijepodne sastao s predstavnicima udruženja građana BiH koji žive u Austriji. Među njima su bili predstavnici nastavnika maternjeg jezika koji su zainteresirani, osim za nastavu na maternjem jeziku i ostale oblike dopunskog obrazovanja za djecu bh. građana u ovoj zemlji, poput ljetnjih škola maternjeg jezika i organiziranje rezličitih kulturnih manifestacija.

S predstavnicima krovne organizacije udruženja bh. građana u Austriji, ministar Halilović je razgovarao o pitanjima dvojnog državljanstva, mogućnostima jednostavnijeg učešća u izborima u BiH (internetsko glasanje) i organiziranju posebne izborne jedinice za dijasporu, saopćio je kabinet ministra Halilovića.