Pogođene 32.000 kompjutera
0

Hakerski napad na Južnu Koreju je izvršen sa IP adrese iz Kine

Klix.ba
Napad na banke i emitere u Južnoj Koreji izveden je iz Kine, potvrdili su južnokorejski zvaničnici, ali identitet počinitelja ne može biti otkriven.

Hakeri su u srijedu koristili kinesku adresu kako bi ubacili zlonamjerni kod koji je utjecao na mreže šest organizacija. Južnokorejski zvaničnici namjeravaju nastaviti istragu o napadu.

"Nepoznati hakeri su koristili kineske IP adrese za pristup serverima šest organizacija te su ubacili virus koji je napao njihove kompjutere", rekao je Park Jae-moon iz agencije za regulaciju komunikacija.

Sjeverna Koreja je optužena za hakerske napade 2009. i 2011. godine.

"U ovoj fazi još uvijek istražujemo porijeklo napada, a sve mogućnosti su i dalje otvorene", dodao je Jae-moon.

IP adresa nije otkrila ko se krije iza napada jer hakeri mogu uspjeriti svoje napade preko adresa u drugim zemljama kako bi bi sakrili svoj identitet.

Eksperti vjeruju da Sjeverna Koreja često koristi adrese iz Kine kako bi prikrila svoje hakerske napade. Oformljen je tim koji će analizirati virus, a odbrambeni softver je već ustupljen južnokorejskim kompanijama. Potvrđeno je da je napad na svih šest kompanija došao sa istog mjesta. Mreže su napadnute zlonamjernim kodovima a ne DDoS napadima kako se ranije sumnjalo.

U Južnoj Koreji je napadnuto oko 32.000 komputera, a neke usluge Shinan banke, uključujući bankomate, su onemogućene. Incident se dogodio u vrijeme visokih tenzija izmežu Sjeverne i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je oštro reagovala na sankcije UN-a koje su uslijedile nakon nuklearnog testa obavljenog u februaru, kao i zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.