Svijet
0

Hakeri upali u kompjutere NASA-e 13 puta

SRNA
Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) saopštila je danas da su hakeri prošle godine upali u njene kompjutere 13 puta, ukrali podatke o zaposlenima i pristupili ključnim projektima određenih misija, što bi moglo da ugrozi nacionalnu bezbjednost SAD.

NASA godišnje troši na sajeber-bezbjednost samo 58 miliona dolara od svog budžeta od 1,5 milijardi dolara, rekao je u svjedočenju pred komisijom za nauku američkog Predstavničkog doma Pol Martin, generalni inspektor agencije.

On je rekao da je agencija u novembru otkrila da su hakeri upali u sistem njene glavne laboratorije sa kineske IP adrese.

Martin je rekao da su hakeri ostvarili potpun pristup sistemu, što im je omogućilo da modifikuju i brišu osjetljive fajlove, kreiraju naloge i kradu podatke. Oni su bili u stanju da modifikuju logovanje u sistem kako bi prikrili svoje aktivnosti.

U drugom napadu prošle godine, hakeri su ukrali povjerljive informacije o preko 150 službenika ove agencije.

Martin je rekao da je NASA suviše sporo šifrovala podatke na svojim laptop kompjuterima radi zaštite od njihovog pada u pogrešne ruke.

Među nezaštićenim laptopovima koji su izgubljeni ili ukradeni bili su i kompjuteri koji sadrže šifre za kontrolisanje Međunarodne svemirske stanice, podatke iz programa "Orion" i brojeve socijalnog osiguranja, rekao je zvaničnik NASA-e.