Svijet
4

Hakeri preuzeli kontrolu nad sjevernokorejskim Twitter i Flickr profilima

Klix.ba
Hakeri su postavili fotomontažu sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una na zvanični Flickr profil ove zemlje. Montaža Kima Jong-una prikazuje kao svinju. Kontrola je preuzeta i nad zvaničnim državnim Twitter profilom, a tenzije na Korejskom poluostrvu samo rastu.

Na profilima je odjednom prestalo postavljanje sadržaja tipičnih za režim, poput slika Kima Jong-una sa vojnim zvaničnicima. Umjesto toga, pojavila se Kimova fotografija sa montiranim svinjskim licem i crtežom Mickeyja Mousea na prsima.

Ispod fotografije je pisalo: "Prijeti svjetskom miru interkontinentalnim raketama i nuklearnim oružjem. Troši novac dok njegov narod umire od gladi“.

Fotografija je postavljena na potjernicu, kojom se nudi i nagrada od milion dolara za Kimovu glavu.

U narednom postu pisalo je "Mi smo Anonymous“. Izjava navodno zaista dolazi od napadača, a u njoj navode kako su provalili u 15 hiljada dosjea na stranici Uriminzokkiri.com, ali i drugim državnim stranicama. Fotografije su nakon toga skinute, ali profil na Twitteru i dalje izgleda kao da je hakiran.

Sjeverna Koreja pokrenula je profil na Twitteru 2010. godine, a od tada je prikupila više od 13 hiljada pratilaca. Režim koristi društvene mreže kako bi slavio svoj sistem i vođe te da ponovi komentare sjevernokorejske Central News Agency.