"Anonymous" ponovo u akciji
0

Hakeri oborili internet-stranice izraelskih sigurnosnih službi

SRNA
Internet-stranice izraelske vojske i obavještajnih službi u prekidu su dva dana nakon što je hakerska organizacija Anonymous zaprijetila jevrejskoj državi zbog presretanja brodova koji su išli ka Pojasu Gaze.

Van funkcije su internet stranice izraelskih oružanih snaga i obavještajnih agencija Shin Bet i Mossad.

"Možemo da potvrdimo da naša internet stranica nekoliko časova nije u funkciji i da je istraga u toku", rekao je zvaničnik iz Shin Beta. Vojska je takođe potvrdila da je i njihova internet stranica bila van funkcija nekoliko časova.

Blokada rada internet stranica dolazi dva dana nakon što je na YouTubeu objavljen snimak Anonymousa u kojem prijete izraelskoj vladi odmazdom zbog presretanja dva broda koja su bila na putu ka Pojasu Gaze.

Brodovi, na kojima je bilo 27 aktivista, članova posade i novinara, presretnuti su u međunarodnim vodama prije nego što su prekršili izraelsku blokadu Pojasa Gaze.

Ovo je drugi put od maja 2010. godine, kada su izraelski komandosi upali na flotu brodova i ubili devet turskih aktivista, da aktivisti pokušavaju da prekrše izraelsku blokadu palestinske teritorije.

Video-snimak pod nazivom "Otvoreno pismo Anonymousa vladi Izraela" optužena je jevrejska država za "gusarstvo na morima".