Izmišljene vijesti iz Sirije
1

Hakeri napali Reuters i objavili lažni razgovor s vođom sirijskih pobunjenika

Klix.ba
Prema oficijelnoj izjavi kompanije, hakeri su u petak preuzeli kontrolu nad blogerskom platformom Reutersa i na njoj objavili izmišljene priče, među kojima i navodni intervju sa vođom sirijskih pobunjenika i priču o povlačenju pobunjenika na svim frontovima.

"Reuters.com je bio meta hakerskog napada u petak. Naša blogerska platforma je ugrožena i objavljene su izmišljene priče koje su pripisane raznim novinarima Reutersa", rečeno je u oficijelnoj izjavi.

Među objavljenim ismišljenim člancima se nalazio i navodni intervju sa vođom Slobodne sirijske vojske, komandantom Riadom al-Asaadom, koji je rekao da se pobunjenici povlače iz svih sirijskih gradova.

Al-Asaad je navodno izjavio da su vladine snage ubile oko 1.000 pobunjenika te da se zbog teških gubitaka i međunarodnog previranja oko novca i pozicija, kao i izdaje, pobunjenici moraju povući iz Alepa i drugih velikih gradova.

Zvaničnici Reutersa su izjavili da nikada nisu napravili taj intervju te da su svi objavljeni članci izbrisani, a da je blogerska platforma ugašena dok se problem u potpunosti ne riješi, prenosi Russia Today.

Pored Reutersa, hakeri su u petak napali i internet stranicu Gizmodo.