Svijet
0

Haićani se pripremaju pred nailazak oluje Thomas

SRNA
Na Haitiju se pripremaju za nailazak tropske oluje Thomas koja prijeti da prouzrokuje velike poplave i klizišta i mogla bi zemlju da pogodi večeras, saopšteno je iz Američkog centra za praćenje uragana (NHC).

Oluja se danas u podne nalazila 490 kilometara jugozapadno od Port-au-Princea, a udari vjetra dostižu brzinu od 85 kilometara na sat.

"Oluja se kreće ka sjeverozapadu brzinom od 10 kilometara na sat i, prema prognozama, epicentar oluje mogao bi da zvahvati područje oko Haitija i krajnji istok Kube večeras ili rano sutra ujutru", navodi Centar.

Prema prognozama američkih meteorologa, oluja će u toku narednih 48 sati biti pojačana.

Vlasti Haitija su najavile da se preprema evakuacija više hiljada ljudi koji žive u selima pod šatorima još nakon razornog zemljotresa u januaru.

Meteorološka služba je uvela "crveni stepen" pripravnosti u zemlji, zabranila isplovljavanje manjih brodova, a vlasti u zemlji su najavile i da će škole biti zatvorene.

U očekivanju nailaska oluje Thomas SAD su još prije dva dana poslale humanitarnu pomoć Haitiju, gdje od sredine novembra vlada epidemija kolere, od koje je do sada umrlo najmanje 442 ljudi.