Svijet
0

Hague: Veto nije promijenio odnose s članicama EU

FENA
William Hague
William Hague
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da veto na "novu fiskalnu disciplinu", usmjerenu na spašavanje eura, nije promijenilo odnos Velike Britanije s članicama Evropske unije.

Izvještavajući poslije susreta Haguea i američke državne tajnice Hillary Clinton u ponedjeljak u Washingtonu, agencija France Presse navodi da je "vodeći euroskeptik, glavni britanski diplomat, insistirao na tome da se britanski odnosi s Evropom neće promijeniti zbog odluke Londona da izbjegne učešće u određenim aranžmanima".

Britanija nije pristala na promjene Lisabonskog sporazuma, na kom je zasnovana EU, čiji bi cilj bio rješavanje krize eura, uvođenje strožih budžetskih pravila i sprečavanje ponavljanje krize u budućnosti.

Vlade koje učestvuju u novom sporazumu koji će povezati članice u čvršću fiskalnu uniju morat će pristati na dosad nezabilježeno uplitanje institucija EU-a, a Britanija, koja nije prihvatila euro smatra da bi takve izmjene predstavljale prijetnju po njen suverenitet i finansijski sektor.

"Nismo se pridružili euru, i zadovoljni smo što se nismo pridružili euru. Nismo dio šengenskog aranžmana o granicama, i vrlo smo zadovoljni što nismo", rekao je po AFP-u Hague, prenio je Tanjug.

Prema riječima šefa Foreign Officea, Evropa može da se razvija "na način u kom mogu da se preklapaju krugovi donošenja odluka, a ne mora svaka zemlja da učestvuje u svemu".

Hague je dodao da će Britanija nastaviti da igra "apsolutno centralnu i vodeću ulogu" u određivanju pozicija EU-a o ključnim vanjskopolitičkim pitanjima, kao što su Sirija, Iran i bliskoistočni mirovni proces.