Svijet
0

Hague o krizi u Ukrajini: Međunarodna zajednica neće priznati krimski referendum

Anadolija
William Hague
William Hague
Šef britanske diplomatije William Hague tvrdi da je pogrešno govoriti o pobjedi Rusije u vezi sa ukrajinskim pitanjem i da će s vremenom biti jasno da je Rusija napravila veoma pogrešne procjene.

Gostujuči u BBC-evoj emisiji "Andrew Marr Show", Hague je komentirao i kriznu situaciju u Ukrajini i naglasio da se i dalje nada u uspjeh diplomatskih aktivnosti u pravcu smanjivanja napetosti u toj zemlji.

Podsjetivši da će 16.marta na Krimu biti održan referendum o političkom statusu autonomne ukrajinske republike Krim i o mogućem pripajanju Rusiji, Hague je naglasio da međunarodna zajednica taj referendum neće priznati kao slobodan i pravno validan.

Hague je kazao da je Velika Britanija već suspendovala učešće na pripremnim sastancima za Samit G8 koji bi u junu trebao biti održan u Rusiji i dodao da će taj samit biti otkazan ukoliko ne bude zabilježen diplomatski napredak u rješavanju krize u Ukrajini, a da će članice grupe G7 održati zaseban sastanak.

"Niko ne predlaže ulazak u vojni sukob Zapada i Rusije, ali aktuelna situacija će imati ozbiljne diplomatske posljedice po Rusiju i Moskva bi to morala ozbiljno shvatiti", kazao je Hague.

Na upit da li ruski predsjednik Vladimir Putin iznosi neistine kada kaže da na Krimu nema ruskih vojnika, Hague je kazao da je nedvojbeno jasno da se tamo nalaze pripadnici ruske vojske i da svi dokazi to potvrđuju.