Izrael zabrinut
0

Hagelovo imenovanje "strateška promjena u američkoj politici"

FENA
Predsjednik izraelskog Knesseta (Parlamenta) Reuven Rivlin izjavio je u utorak da je novi američki ministar odbrane Chuck Hagel "poroglasio izolacionizam" koji predstavlja "stratešku promjenu" u američkoj vojnoj politici.

"Nije samo Izrael zabrinut zbog ličnih stavova (Hagela) prema Izraelu", navodi Rivlin u izjavi za Xinhuu.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je izjavio da je Hagelova nominacija "istorijska" i da je on "lider kakvog naši vojnici zaslužuju".

U pokušaju da ublaži izraelske brige, zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon izjavio je za dnevne novine Yediot Aharonot u utorak da se sastao s Hagelom mnogo puta i da on sigurno smatra Izrael istinskim i prirodnim američkim saveznikom.

Sudeći po Rivlinu, "Hagelovo imenovanje ne pogađa samo Izrael nego također i međunarodnu stratešku ravnotežu moći", ponavljajući stavove nekih američkih kritičara koji se protive stavovima novog ministra odbrane.

Domaći kritičari tvrde da će Hagel značajno smanjiti vojne troškove i da će poboljšati odnose s Iranom. Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak kako se nada da će Hagelovo imenovanje dovesti do "pozitivne promjene" u odnosima između Teherana i Washingtona.