Svijet
117

Hagel: Američka vojska čeka Obamino naređenje da napadne Siriju

FENA
Chuck Hagel (Foto: AFP)
Chuck Hagel (Foto: AFP)
Američke snage su "spremne" da pokrenu napade na Siriju ako predsjednik Barack Obama odluči da naredi napad, izjavio je u utorak američki ministar odbrane Chuck Hagel.

"Mi smo u stanju pune pripravnosti kako bismo ispunili i izvršili svako naređnje koje predsjednik izda", izjavio je Hagel za BBC. Američki državni sekretar John Kerry izjavio je kako postoje "neporecivi" dokazi da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje.

Velika Britanija također priprema planove za vojnu akciju u Siriji.

Sirijski saveznici, Rusija i Kina, pojačali su upozorenja protiv vojne intervencije u Siriji, dok Moskva tvrdi da bi svaka takva akcija imala "katastrofalne posljedice" po regiju.

Hagel je izjavio za BBC da je američko ministarstvo odbrane predočilo predsjedniku Obami "sve opcije za svaku situaciju".

"On ih je pogledao, mi smo spremni. Spremni smo da idemo tamo", izjavio je on novinaru BBC-ja Jonu Sopelu

Hagel je izjavio da će obavještajni podaci koje trenutno prikupljaju inspektori UN-a potvrditi da je sirijska vlada odgovorna za hemijski napad u augustu.

"Mislim da je prilično jasno da je hemijsko oružje protiv naroda korišteno u Siriji. Mislim da obavještajni podaci neće dovesti do zaključka da su pobunjenici ti koji su ga koristili, bit će dovoljno pouzdanih obavještajnih podataka koji će pokazati da je sirijska vlada odgovorna. Sačekat ćemo, međutim, i ustanovit ćemo činjenice prikupljene od obavještajnih podataka", izjavio je američki ministar odbrane.