Svijet
0

Hag istražuje navode o Šešeljevim prijetnjama

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Sekretarijat Haškog tribunala istražuje navode da je Vojislav Šešelj iz pritvorske jedinice u Ševeningenu naručio ubistvo lidera Srpske narodne stranke Tomislava Nikolića, izjavila je danas portparol sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić.

Ona je potvrdila da je sudija Jan-Cloude Antoneti, koji je predsedavajući u predmetu protiv Šešelja, od Vlade Srbije tražio dodatne informacije o tvrdnjama o naručenom ubistvu, ali do danas nije odgovoreno.

Jelačićeva je rekla da će biti objelodanjeno ukoliko bude utvrđeno da su prekršena pravila o kominikacijama i podsjetila da su raniji slučajevi pokazali da ih je ovaj optuženi kršio. 

 Portparol sudskog dijela Tribunala saopštila je da je, odlukom sekretara, odbijen Šešeljev zahtev za finansiranje njegove odbrane, jer nije dostavio tražene informacije o svom imovinskom stanju. 

Šešelj je više puta u sudnici rekao da uopšte neće izvoditi dokaze odbrane, ukoliko se ne odobri finansiranje njegovih pravnih savetnika. 

Jelačićeva je najavila da će 13. i 14. jula, biti izloženi završni argumenti Tužilaštva i odbrane na suđenju nekadašnjem načelniku Javne bezbednosti Srbije Vlastimiru Đorđeviću, kome se sudi za zločine nad albanskim civilima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.