Svijet
2

Hadžije stižu u Meku, mjere opreza zbog ebole i koronavirusa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vjernici iz cijelog svijeta stižu u Saudijsku Arabiju na hadž, najveće okupljanje muslimanskih vjernika na svijetu, i pored rata u Iraku i širenja smrtonosne ebole.

Od početka oktobra, gotovo dva miliona vjernika okupit će se u Meki, svetom gradu islama.

Saudijska Arabija u kojoj se nalaze sveta mjesta Meka i Medina, morat će da organizira hadž, dok su prisutne dvije epidemije - ebole i koronavirusa.

Od ebole koja hara zapadnom Afrikom umrlo je više od 2.900 ljudi, a koronavirus je odnio 317 života u Saudijskoj Arabiji.

Saudijsko ministarstvo zdravlja je zato otvorilo centar za koordinaciju u kojem je osam ljekara zaduženih za pružanje pomoći u hitnim slučajevima.

U Saudijsku Arabiju je, prema policiji, do 23. septembra već stiglo gotovo milion vjernika iz inozemstva, a prvi put je na aerodromu osigurano 15 soba za izolaciju.

Kako saznaje France Press, najmanje 30 osoba s respiratornim problemima, većinom iz Nigerije, smješteno je u izolaciju, ali za sada nije potvrđen nijedan slučaj ebole niti koronavirusa.

Saudijska Arabija je zabranila dolazak vjernika iz afričkih zemalja pogođenih ebolom - Liberije, Gvineje i Sijera Leonea, prenosi Beta.