Svijet
0

Haaretz: Izrael i Sirija postigli dogovor o mirovnom sporazumu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izrael i Sirija postigli su dogovor o budućem mirovnom sporazumu između dvije zemlje nakon niza tajnih razgovora između njihovih predstavnika, javile su u utorak izraelske dnevne novine Haaretz.

Sudeći po izvještaju, izraelski i sirijski zvaničnici sastali su se u Evropi nekoliko puta između septembra 2004. i jula 2006. godine, postižući okvir za sporazum koji bi uključivao izraelsko povlačenje s Golanske visoravni, koju je osvojio u bliskoistočnom ratu 1967. godine, prenosi AP.

David Baker, zvaničnik u uredu izraelskog premijera, izjavio je kako "izraelska vlada nije upoznata s bilo kakvim susretima te vrste".

Bivši ministar vanjskih poslova Silvan Shalom izjavio je Izraelskom vojnom radiju kako je prvi put saznao o razgovorima čitajući novine od utorka. Kazao je da je posljednji kontakt Izraela sa sirijskim predstavnicima bio u 2003.

Haaretz je javio da je Izrael na razgovorima predstavljao Alon Liel, bivši vodeći diplomat, i da je bivši premijer Ariel Sharon obaviješten o tim sastancima, kao i aktuelni premijer Ehud Olmert.

Sirijski predstavnik u razgovorima bio je Ibrahim Suleiman, američki državljanin, koji je posjetio Jerusalem i uručio poruku o sirijskom interesu za postizanje sporazuma s Izraelom.

U izvještaju se navodi da je sirijski predsjednik Bashar Assad inicirao sastanke i da su turski posrednici ostvarili prve kontakte između dvije strane. Turski angažman okončan je u ljeto 2004. kada su nepoznati Evropljani preuzeli vodstvo u posredovanju.

Zvanični mirovni razgovori između Izraela i Sirije propali su u 2000.

Sudeći po izvještaju, Izrael je pristao da se povuče s linija Galilejskog mora, ali će zadržati kontrolu nad njegovim vodama kao i nad vodama rijeke Jordan. Park koji će pokrivati značajan dio Golanske visoravni bit će uspostavljen za zajedničko korištenje Izraelaca i Sirijaca. Granično područje bit će demilitarizirano u omjeru jedan naprema četiri u izraelsku korist.

Sudeći po odredbama sporazuma, Sirija će također pristati da prekine s podrškom Hezbollahu i Hamasu i distancirat će se od Irana, navode novine.

Sva otvorena pitanja ipak nisu riješena jer vremenski okvir za povlačenje i dalje je upitan. Sirija je tražila da se povlačenje obavi u petogodišnjem periodu, dok je Izrael tražio da se povlačenje protegne na 15 godina, piše Haaretz.

Haaretz je objavio tekst dogovorenog dokumenta, opisujući ga kao "nepapirnati", koji skicira dogovor ali mu nedostaje pravna snaga. On je pripremljen u augustu 2005. i ažuriran je tokom brojnih susrteta u Evropi, od kojih se posljednji desio tokom prošloljetnog rata između Izreala i Hezbollahovih gerilaca u Libanu, pišu novine.