Svijet
0

Gyurcsany se izvinio mađarskoj javnosti

FENA
Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany izvinio se u srijedu što je u objavljenom snimku priznao da nije uspio provesti reforme i zato što je lagao o ekonomskom stanju zemlje kako bi povećao šanse za izbornu pobjedu.

"Naravno da mi je žao", rekao je Gyurcsany na konferenciji za štampu objašnjavajući da je sporne riječi izgovorio na partijskom sastanku u nastupu "prijekora, strasti i uzbuđenosti".

On je dodao da je svjestan kako je izgubio povjerenje naroda i da će biti potrebno puno vremena da ga ponovo stekne, ali je ujedno saopćio kako i dalje insistira na smanjenju budžetskog deficita, najvećeg u Evropi, i njegovom svođenju na dozvoljene granice, prenio je Reuters.

Mađarska vlada se već više od sedam dana suočava s uličnim demonstracijama na kojima se uporno zahtijeva premijerova ostavka, što Gyurcsany odbija učiniti.

Mađarska do 2009. godine mora umanjiti budžetski deficit sa 10 na tri posto bruto domaćeg proizvoda, što je gornja granica koju propisuje Evropska unija.

Budžetski deficit Mađarske najveći je u EU, ali se protiv Budimpešte ne mogu provesti kaznene mjere za kršenje pravila euro zone jer još nije prihvatila evropsku valutu.