Gvineja
0

Gvinejski premijer i ministri predali se pučistima

FENA
Tridesetak ministara gvinejske vlade, zajedno s premijerom, predalo se u četvrtak pučistima u vojnoj kasarni nakon što im je vođa vojnog udara naredio da to učine za 24 sata, javila je privatna radiostanica.

Majka Ahmeda Tidianea Souare izjavila je za Associated Press da on više nije premijer te zapadnoafričke zemlje. Aissatou Souare izjavila je u telefonskom intervjuu da su njen sin i ostali ministri odlučili da odu u kasarnu kako bi izbjegli da budu progonjeni.

Privatna radiostanica Liberte FM objavila je uživo Souareve riječi upućene vođi pučista Mussi Camari: "Stojimao vam na raspolaganju." Radiostanica je javila da je Camara poručio vladinim liderima da mogu otići.

Souare nije viđen u javnosti otkako je Camarina grupa nižih oficira proglasila vojni udar u utorak. On je tvrdio u telefonskom razgovoru s nepoznate lokacije u srijedu da je još na vlasti u Gvineji.

Souare je bio u vlasti tokom dugogodišnje diktature Lansana Contea, čija je smrt u ponedjeljak nakon četvrt stoljeća koliko je proveo na vlasti bacila tu zapadnoafričku zemlju u haos. Camara se proglasio prijelaznim liderom Gvineje i izjavio je da će predsjednički izbori biti održani u roku od dvije godine.

U radijskom obraćanju u četvrtak Camara je također obećao "grandioznu sahranu" u petak za Contea. On je umro u ponedjeljak, ali nije sahranjen do danas uprkos tome što muslimanska tradicija poziva na ukop umrlog u roku od 24 sata.