Afrička unija
0

Gvineja Bisau isključena iz članstva zbog vojnog udara

FENA
Afrička unija (AU) u utorak je isključila iz članstva Gvineju Bisau zbog prošlosedmičnog vojnog udara, vršeći dodatni pritisak na vojne zapovjednike koji tvrde da su spremni vratiti vlast civilnoj vladi nakon razgovora s regionalnim posrednicima. - Vijeće za mir i sigurnost AU odlučilo je da isključi Gvineju Bisau iz članstva do obnove ustavnog poretka u toj zemlji, izjavio je komesar AU za mir i sugurnost Ramtane Lamamra nakon sastanka u sjedištu Unije u etiopskoj prijestonici Addis Ababi, prenosi Reuters.

Strane vlade i međunarodne organizacije osudile su vojni udar u Gvineji Bisau nakon što je vojska nasilno prekinula predizbornu kampanju na predsjedničkim izborima u toj siromašnoj zapadnoafričkoj državi, hapseći glavnog favorita i bivšeg premijera Carlosa Gomesa, kao i prelaznog predsjednika države Raimunda Pereiru.

Ta bivša portugalska kolonija pretrpila je nekoliko pučeva i vojnih pobuna od stjecanje nezavisnosti u 1974. godini, a posljednji vojni udar osujetio je napore zapadnih donatora da spriječe uplitanje vojske u politiku i suprotstave se narkokartelima koji koriste tu zemlju kao tranzitnu rutu za trgovinu drogom.