Barack Obama
0

'Gvantanamo je oslabio nacionalnu sigurnost'

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gvantanamo je oslabio nacionalnu sigurnost i dobrodošao neprijateljima, ocijenio je američki predsjednik Barak Obama, dan pošto mu je Kongres uskratio novac za zatvaranje tog američkog zatvora na Kubi, dok ne izloži detaljan plan o sudbini 240 zatvorenika optuženih za terorizam.

Govoreći u četvrtak o svojoj namjeri da zatvori Gvantanamo do januara 2010. godine, Obama je istakao da njegova administracija ispituje pojedinačno slučaj svakog od 240 osumnjičenih za terorizam koji se još nalaze tamo i razmatra njihovu dalju sudbinu, prenosi BBC.

  • To činimo s brigom i pažnjom koju zahtjeva zakon i sigurnost naše zemlje, rekao je Obama, dodavši da je njegov prethodnik George Bush imao "loše planiran i nasumičan" pristup.

On je odbacio pozive da se formira komisija za ispitivanje Bushove politike prema osumnjičenima za terorizam, rekavši da od toga ne bi bilo nikakve koristi i da su postojeće demokratske institucije dovoljno jake da preuzmu odgovornost.

U dugom govoru u vezi s Gvantanamom i postupanjem njegove administracije prema osumnjičenima za terorizam, Obama je ocijenio da je postojanje tog zatvora "vjerovatno stvorilo više terorista širom svijeta, nego što ih je zatočilo".

Kritičarima plana o zatvaranju Gvantanama, Obama je poručio da neće osloboditi nikoga ko ugrožava američku nacionalnu sigurnost, niti će na američko tlo pustiti zatvorenike koji bi mogli da ugroze američki narod.

Poslije govora američkog predsjednika, uslijedit će obraćanje bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneyna, zagovornika postojanja zatvora i oštrog Obaminog kritičara, koji će iznijeti razloge za odluku bivše Bushove administracije da ustanovi ozloglašeni zatvor, javile su agencije.