Svijet
0

Guverner Port Saida podnio ostavku, nogometni savez smijenjen

FENA
Egipatski premijer Kemal el-Ganzuri saopćio je u četvrtrak da je smijenjena uprava egipatskog nogometnog saveza i da je guverner Port-Saida podnio ostavku nakon nereda po završetku nogometne utakmice u tom gradu u kojim je bilo 74 mrtvih.

El-Ganzuri je izjavio pred parlamentom koji je održao vanrednu sjednicu da je guverner Port-Saida podnio ostavku i da je "njegova ostavka prihvaćena".

On je također najavio "smjenjivanje predsjednika i članova saveznog vijeća" i precizirao da će oni biti ispitani o događajima od srijede.

El-Ganzuri je potvrdio da je direktor za sigurnost u Port-Saidu Esam Samak smijenjen s dužnosti i da su i drugi zvaničnici sigurnosti u gradu suspendirani, javio je AFP.

Neredi su počeli u srijedu navečer kad je zviždaljka označila kraj utakmice u kojoj je El-Masri, klub iz Port Saida, doveo klub El-Ahli do prvog poraza u sezoni, 17. dana nacionalnog šampionata.

Stotine navijača El-Masrija izašlo je na teren i počelo da baca kamenice i boce na navijače El-Ahlija. Sedamdeset i četiri osobe su izgubile život. Ovo je bila jedna od najsmrtonosnijih utakmica u povijesti nogometa.