Svijet
0

Guverner Moskve obećao nove domove žrtvama požara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Guverner Moskovske oblasti Boris Gromov obećao je danas da će svi koji su izgubili domove u požarima koji su zahvatili taj region dobiti nove kuće.

Gromov je posjetio privremeni smještaj za stanovnike dva naselja u distriktu Lukovitsi u moskovskom regionu koja su potpuno uništena u požarima, prenijela je agencija Itar-Tass.

"Nove kuće će biti izgrađene ili u prvobitnim naseljima ili u susjednim selima, a stanovnici će moći izabrati mjesto stanovanja", rekao je Gromov.

Regionalne vlasti su odlučile da će iz regionalnog budžeta izdvojiti novac kako bi pružile materijalnu pomoć žrtvama požara. Porodice poginulih u požarima primit će 300.000 rubalja (više od 7.500 eura) iz lokalnog budžeta, dok će ostali dobiti po 150.000 rubalja, a isplata će početi u ponedjeljak 2. augusta.

Vatrogasci u oblasti Njižni Novgord pokušavaju da ugase požar u susjednom regionu Mordovija kako bi spriječili da se proširi na Federalni nuklearni centar u gradu Sarov, saopćio je regionalni guverner Valeri Šantsev.

Ministarstvo za vanredne situacije je, međutim, saopćilo da požar ne predstavlja prijetnju za nuklearni centar.

U Mordoviju je poslato 10 vatrogasnih ekipa, kao i dva aviona i dva helikoptera.

Šumski požari koji već treći dan bjesne širom Rusije izazvani su toplotnim talasom nezabilježenim u proteklih 130 godina, a do sada je odnio 30 života.

Do nedjelje ujutru zabilježena su 774 požara koja su zahvatila ukupno oko 130.000 hektara, a više do 5.200 ljudi je evakuirano iz pogođenih područja.