Svijet
0

Guterres: Sve zemlje moraju otvoriti granice za sirijske izbjeglice

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Granice "moraju biti otvorene za Sirijce bilo gdje u svijetu", uključujući i one u Evropi, kako bi se pomoglo bliskoistočnom zemljama da ublaže izbjegličko breme nakon što su već primile gotovo četiri miliona sirijskih izbjeglica, izjavio je u subotu čelnik UN-ove agencije za izbjeglice.

Antonio Guterres također je apelovao na međunarodnu zajednicu da pojača razvojnu pomoć zemljama koje pružaju gostoprimstvo izbjeglicama, kao što su Jordan i Liban.

"Oni su prva linija odbrane naše globalne kolektivne sigurnosti, oni su stubovi, temeljni stubovi regionalne stabilnosti. Ako oni padnu posljedice će biti dramatične za cijeli svijet", izjavio je Guterres za Associated Press na regionalnoj konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma.

Gotovo 15 miljona ljudi već je napustilo svoje domove u Siriji i u Iraku, kazao je Guterres, dodajući da "mnogi od raseljenih žive u potpunoj bijedi".

Istovremeno, međunarodne humanitarne agencije i vlade čije zemlje pružaju utočište izbjeglicama bore s s rastućim nedostatkom finansijskih sredstava za napore u ublažavanju krize. Oni su zatražili 8,4 milijardi dolara za ovu godinu, 2,9 miliona za rad u Siriji i 5,5 miliona za izbjeglice i zemlje koje ih prihvataju.

Oba programa do sada su primila samo oko petinu potrebnih sredstava, tvrde zvaničnici UN-a.

Guterres je kazao da svijet može pokazati veću solidarnost dajući veću podršku zemljama domaćinima i otvarajući granice.