SAD
0

Gustav slabi, a s njim i cijene nafte

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što uragan Gustav ipak nije pokazao znakove jačanja na putu prema obali savezne američke države Luizijane, što je rezultiralo zatvaranjem devet rafinerija i gotovo cjelokupne američke proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu.

Sirova nafta pojeftinila je na američkom tržištu za 60 centi na 114,86 dolara za barel, nakon što je dosegnula 118,60 dolara za barel u elektroničkoj trgovini prije početka rada burzi u New Yorku, nekoliko sati ranije nego obično. Trgovina će u Sjedinjenim Državama biti obustavljena zbog američkog Praznika rada.

Na tržištu u Londonu barel je bio u minusu 65 centi, iznosivši 113,40 dolara.

Vremenske prognoze u ponedjeljak su nastavile pokazivati da će Gustav pogoditi obalu Luizijane tokom dana kao snažan uragan treće kategorije, prisiljavajući kompanije na zatvaranje 96 posto proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu i 82 posto proizvodnje prirodnog plina.

Zatvoreno je i najmanje 12,5 posto ukupnih američkih rafinerijskih kapaciteta dok ostale tvornice smanjuju proizvodnju.

Usprkos prekidima proizvodnje analitičari su kazali da je cijena sirove nafte pala nakon što su prognoze pokazale da tropska oluja neće ojačati više no što se ranije prognoziralo.

"Gustav ne jača", kazao je Mike Wittner iz Societe Generale. "To bi moglo utjecati na pad cijena."

Iranski ministar za naftu kazao je pak u nedjelju da je cijena od 100 dolara za barel najniža prihvatljiva cijena za sirovu naftu.

Iran, drugi po veličini proizvođač u sklopu OPEC-a, kazao je da je naftno tržište više nego dovoljno opskrbljeno, budući da su cijene pale s rekordnih 147 dolara za barel zabilježenih u julu.

Zemlje članice OPEC-a sastat će se 9. septembra u Beču gdje će raspravljati o proizvodnoj politici, no ostale zemlje članice nisu se izjasnile ni javno podržale Iran.

Venecuela i Ekvador kazali su u petak kako očekuje da će grupa zemalja izvoznica nafte zadržati sadašnju razinu proizvodnje.

U zasebnom izvještaju, prenosi Hina, OPEC je u ponedjeljak objavio da je cijena referentne korpe njegove nafte u petak pala za 62 centa u odnosu na prethodni dan, te je iznosila 111,23 dolara za barel.