Svijet
0

Gustav "dotakao" američku obalu 110 km jugozapadno od New Orleansa

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Razorna oluja koja nosi sa sobom vjetrove i do 185 kilometara na sat natjerala je u bijeg oko dva miliona ljudi. Ulice New Orleansa su sada uglavnom prazne, a u gradu su ostali vatrogasci, medicinsko osoblje, policajci te skoro dvije hiljade pripadnika Nacionalne garde.

Policija i gardisti su potrebni najviše u sprečavanju pljački koje su bile masovna pojava uoči uragana Katrina, otprije tri godine.

Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin poslao je oštro upozorenje: "Pljačkanje neće biti tolerirano. Svako ko bude uhvaćen u pljački ide pravo u zatvor i neka mu Bog pomogne kada stigne tamo!"

Uragan Gustav je poharao Kubu u posljednja 24 sata s vjetrovima od 150 km/h s naletima vjetra i do 212 kilometara. Načinjena je velika materijalna šteta, ali, za sada, nema prijavljenih žrtava. Prije toga je Gustav na Jamajci, Haitiju i u Dominikanskoj republici usmrtio 86 osoba.

Stručnjaci kažu da bi Gustav mogao nanijeti i do pola metra kiše na obale Meksičkog zaljeva, a da bi valovi mogli biti visoki i do četiri metra viši nego je normalno.

Naravno da se u New Orleansu Gustav uspoređuje s uraganom Katrina koji je tačno prije tri godine poplavio grad, ubio 1.400 ljudi te načinio štetu od nekoliko milijardi dolara.

Tada su administracija predsjednika Georgea Busha i savezni čelnici za vanredne situacije bili oštro kritizirani jer nisu imali plan za New Orleans prije Katrine te da su učinili premalo nakon što je oluja prošla.

S dolaskom uragana Gustav, gradske, državne i savezne vlasti imaju drugačiji pristup i oslanjaju se na prevenciju, a ne na reakciju. Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff kaže da je vlada planirala što učiniti u ovakvim situacijama, nakon što je naučena lekcija tokom uragana Katrina.

Predsjedniku Bushu je prije tri godine trebalo nekoliko dana da posjeti New Orleans, što je izazvalo buru nezadovoljstva, prenosi VoA. No, ovaj put već je u nedjelju bio u štabu savezne agencije za vanredne situacije te je, kao i dopredsjednik Dick Cheney, otkazao svoj nastup na konvenciji Republikanske stranke, koja je u ponedjeljak počela s radom.