Peking
0

Gust smog prijeti da odloži Olimpijske igre

Sarajevo-x.com
Najveći smog u zadnjih mjesec dana spustio se na Peking 11 dana prije početka Ljetnih olimpijskih igara u ovom gradu i tako donio novu glavobolju organizatorima.

Vidljivost je značajno smanjena na Nacionalnom stadionu dok se atletsko selo ne može vidjeti sa obližnjeg Olympic Greena.

Zagađeni vazduh stvorio je mnoštvo problema u vezi sa održavanjem Olimpijskih igara tako da postoji mogućnost da one budu prolongirane, ako se vremenska slika ne popravi.

Gradski čelnici predviđaju da bi se vrijeme do otvaranja Igara trebalo proljepšati, a pokušavaju tome doprinijeti i zabranom vožnje polovine od 3,3 miliona automobila koliko ih ima u Pekingu, ali i zatvaranjem nekih tvornica.

Ipak, uprkos tome, gusta magla i dalje prijeti da pokvari planove.

"Kvalitet vazduha će u augustu biti dobar," izjavio je Du Shaozhong iz Odjela za zaštitu okoliša, ali nije objasnio razloge svog optimizma.

Za trenutno stanje okrivio je kombinaciju magle i slabog vjetra, ali je istakao da je današnji nivo zagađenosti 20% manji nego prošle godine u ovo doba u sličnim vremenskim uslovima. Nije dao nikakve druge detalje, piše Daily Mail.

Neki od atletičara upućeni su na treniranje u Južnu Koreju i Japan kako bi izbjegli zagađeni pekinški vazduh do zadnje minute.

Jacques Rogge, predsjednik Internacionalnog olimpijskog komiteta, upozorio je da bi sva dešavanja koja su predviđena za vanjske prostore mogla biti prolongirana ako kvalitet zraka ne bude zadovoljavajući. Pa iako su poduzete mjere da se smanji zagađivanje, to nije nikakav garant da će nebo biti plavo tokom Igara.

"Bukvalno smo stavljeni na milost vjetra," kaže Veerabhadran Ramanathan iz tima naučnika koji proučavaju načine smanjenja zagađenja vazduha u Pekingu.