Svijet
0

Gusenbauer: Širenje šengenskog prostora čini Evropu "sigurnijom"

FENA
Širenje šengenskog prostora na devet novih zemalja koje treba da se obavi u petak povećat će sigurnost u Evropi i Austriji, ocijenio je kancelar Alfred Gusenbauer u intervju za agenciju APA koji je objavljen u četvrtak.

Pomjeranje na istok vanjske granice prostora slobodnog kretanja predstavlja "širenje prostora sigurnosti i stabilnosti u Evropi" i stvara "novu zonu sigurnosti" oko Austrije, naglasio je on.

"To znači da će Austrija biti sigurnija i da će više biti u središtu Evrope nego ranije", ocijenio je on.

Šengenski prostor koji je do sada obuhvatao 15 zemalja, treba da od četvrtka u 23.00 sata po evropskom vremenu obuhvati osam bivših komunističkih zemalja na istoku i Maltu, što je izazvalo zabrinutost među austrijskim stanovništvom.

Austrija je imala do sada s Njemačkom najdužu šengensku granicu u Evropskoj uniji od 1.260 kilometara koju je čuvala vojska.

Kontrole na ovoj granici će biti ukinute kada u četvrtak u šengenski prostor uđe Republika Češka, Slovačka, Mađarska i Slovenija.

Prema istraživanju koje je nedavno obavila državna televizija ORF, 75 posto Austrijanaca je bilo protiv otvaranja granice plašeći se da će ga pratiti porast kriminala.

Gusenabuer je naglasio da će saradnja s policijama u susjednim zemljama biti pojačana i insistirao je na "nevjerovatnoj simbolici" otvaranja granica nekadašnje željezne zavjese.

"Slobodne granice u slobodnoj Evropi: ko bi se usudio sanjati o tome 1985. godine, na dan potpisivanja sporazuma kojim je stvoren šengenski prostor između zemalja Beneluxa, Francuske i Njemačke?", kazao je Gusenabuer.