Somalija
0

Gusari oslobodili pomorce s talijanskog "Buccaneera"

FENA
Foto: AFP/US NAVY/File
Foto: AFP/US NAVY/File
Somalski gusari oslobodili su u nedjelju navečer posadu talijanskog tegljača "Buccaneera", otetog u aprilu ove godine u Adenskom zaljevu, a među oslobođenim pomorcima je i Hrvat koji se nalazio na brodu, potvrđeno je iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Talijanski krizni stožer obavijestio je hrvatsko veleposlanstvo u Rimu da je među oslobođenima i hrvatski pomorac s Buccaneera", potvrdio je za Hinu glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.

Vijest o oslobađanju posade broda objavilo je u nedjelju navečer i talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministar vanjskih poslova Franco Frattini izrazio je zadovoljstvo pošto je pozitivno riješen slučaj otmice trgovačkog broda Buccaneera i pošto su oslobođeni talijanski pomorci koji su se nalazili na brodu", navodi se u priopćenju talijanskog ministarstva.

"Buccaneer", brod u vlasništvu talijanske pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne, otet je 11. aprila.

Na njemu se nalazilo 16 članova posade - deset Talijana, pet Rumuna i jedan Hrvat, 25-godišnji Riječanin, koji je na brodu radio kao električar, a na brod se ukrcao u Veneciji.

Šef talijanske diplomatije u saopćenju je zahvalio somalskim vlastima, kao i talijanskoj tajnoj službi, na pomoći u "pozitivnom rješavanju slučaja otmice".