Svijet
0

Gull kritikovao poklon Njemačke Chiracu

FENA
Ministar vanjskih poslova Turske Abdullah Gull kritikovao je u utorak Njemačku zbog toga što je, kao predsjedavajuća Evropske unije, poklonila odlazećem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu kriglu na kojoj je prikazan poraz koji je snagama Otomanske imperije nanijela Napoleonova vojska.

"Evropska unija bi trebalo više da se bavi budućnošću nego prošlošću. Ukoliko ima viziju budućnosti, trebalo bi da se njome bavi", rekao je Gull i dodao da zanimanje prošlošću "ne priliči viziji EU".

Na poklopcu krigle koja je Chiracu uručena kao oproštajni poklon na kraju ''rođendanskog samita'', povodom 50 godina Evropske unije prošlog vikenda, prikazan je Napoleonov pohod na Egipat 1799. godine i poraz turske vojske.

U turskim medijima su se tim povodom mogle vidjeti ocjene da je poklon od Njemačke kao predsjedavajuće Evropske unije bio znak Chiracu da razmotri podršku Turskoj za članstvo te države u EU.

Njemačka kancelarka Angela Merkel protivi se punopravnom članstvu Turske, čiji su pregovori o članstvu djelimično suspendirani prošle godine zbog spora oko podijeljenog otoka Kipar.

Zvaničnici njemačke vlade nisu bili odmah dostupni za komentar, prenosi Reuters.