Turska
0

Gul za Bliski istok bez nuklearnog naoružanja

FENA
Abdullah Gul (Foto: AP)
Abdullah Gul (Foto: AP)
Predsjednik Turske Abdullah Gul založio se za proglašenje slobodne zone od nuklearnog oružja na prostoru Bliskog istoka.
  • Želimo da vidimo naš region bez nuklearnog oružja, izjavio je Gul u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Associated Press (AP).

Predsjednik Turske je najavio da će ovu inicijativu pokrenuti u govoru u Generalnoj skupštini UN-a koji će održati u četvrtak.

On je istakao da njegova zemlja, koja je sada nestalna članica Vijeća sigurnosti, na taj način želi da da svoj doprinos stabilnosti i sigurnosti na Bliskom istoku.

Ova inicijativa će sigurno nepovoljno odjeknuti u regionu, pogotovo poslije pogoršanja odnosa između Ankare i Tel Aviva.

U Turskoj se sumnja da Tel Aviv posjeduje nuklerno oružje, a Izrael je uvijek odbijao da diskustuje o svom statusu kao nuklerne sile, mada se vjeruje da ima oko sto bojevih glava.

Spor između Turske i Izraela je izazvao veliku zabrinutost u Washingtonu, pogotovo što je Ankara nedavno u Vijeću sigurnosti glasala protiv uvođenja novih sankcija Iranu zbog spornog nuklearnog programa.

U Turskoj smatraju da su, kada je u pitanju taj region, na sceni dvostruki standardi - na Zapadu zatvaraju oči pred saznanjem da pojedine zemlje na Bliskom istoku već imaju nuklearno oružje, dok se Teheran našao na udaru, iako još nije dokazano da radi na proizvodnji nuklearnog oružja.