Predsjednik Turske izjavio
0

Gul: Šokiran sam zbog krvoprolića u Siriji

FENA
Abdullah Gul
Abdullah Gul
Predsjednik Turske Abdullah Gul je oštro osudio vojne operacije sirijske armije protiv demonstranata i pozvao vlasti u Damasku da odmah počnu demokratske reforme.

"Mi očekujemo da se prekine nasilje protiv građana i da počne provođenje radikalnih demokratskih reformi", istakao je turski predsjednik.

"Šokiran sam zbog korištenja teškog naoružanja protiv naroda u mjestu Hama, i to u trenutku kada počinje sveti mjesec ramazan", naglasio je Gul, prenijela je novinska agencija Anadolija.

Predsjednik Gul je istakao da razvoj situacije u Siriji izaziva veliku zabrinutost u Turskoj, s kojom dijeli granicu od preko 800 kilometara.

U Ankari se plaše, ukoliko se sukobi nastave, od novog talasa izbjeglica, kao što se to desilo u maju kada je u istočnu Anadoliju stiglo više od 10.000 građana Sirije.

U sukobima u mjestu Hamu, centru pobune protiv sadašnjeg režima, danas i jučer poginulo je više od sto demonstranata, javljaju zapadne agencije.

Prema procjenama grupa koje se bore za ljudska prava u Siriji je dosad ubijeno više od 1.400 demonstranata.

Te podatke je teško provjeriti pošto režim Bašara el-Asada ne dozvoljava stranim dopisnicima da prate zbivanja u toj zemlji koja se već našla na udaru sankcija Evropske unije zbog nasilja nad demonstrantima, koje traje već mjesecima.