Svijet
0

Guardian: Rusija prijeti novim hladnim ratom

Sarajevo-x.com
Rusija priprema svoj vojni odgovor na američki kontraverzni plan o izgradnji novog raketnog štita u istočnoj Evropi. Prema tvrdnjama službenika iz Kremlja, biće to odgovor koji bi mogao znatno povećati bojazan od nove utrke u naoružavanju, slične onoj iz vremena hladnog rata.

Kako piše britanski Guardian, Kremlj razmatra aktive protumjere kao odgovor na odluku iz Washingtona da smjesti svoje projektile za presretanje raketa u Poljskoj i Češkoj. Rusija tvrdi da bi taj potez promijenio stratešku stabilnost svijeta.

Kremlj još nije zvanično objavio svoje planove, ali eksperti na polju odbrane vjeruju da će odgovor biti u vidu poboljšanja nuklearnog arsenala, postavljanje dodatnih projektila na mobilne lansere i pomjeranja flote nuklearnih podmornica na sjeverni pol gdje ih je skoro nemoguće naći.

U intervjuu za Guardian, glasnogovornik Kremlja, Dmitry Peskov rekao je da se zbog poteza Pentagona Moskva osjetila izdanom."Bili smo veoma zabrinuti i razočarani. Nismo unaprijed bili obaviješteni o njihovim planovima. Oni sa sobom nose značajnu promjenu u evropskoj strateškoj ravnoteži, kao i svjetskoj ravnoteži".

Dodao je da se osjećaju prevarenim. "Mi ćemo morati odgovoriti nekom alternativom koja će malo koštati, a biti visoko učinkovita. Bilo kakav odgovor će biti u okviru postojećih tehnologija".

Administracija predsjednika Busha kaže da su baze koje namjeravaju postaviti dizajnirane za odbranu od mogućih napada iz Sjeverne Koreje ili Irana. Ovaj štit bi bio bespomoćan protiv ruskog nuklearnog arsenala.

Ova tvrdnja nije samo u Rusiji dočekana sa nevjericom. Ovakvi planovi unervozili su i neke američke NATO saveznike. Lider njemačke Socijaldemokratske stranke je upozorio da su Amerika i Rusija samo korak udaljene od još jedne utrke u naoružanju, ali ovaj put to rade na evropskom tlu.