Skinuta oznaka povjerljivo
0

Guardian objavio dokaz da Izrael posjeduje atomsku bombu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski dnevnik Guardian objavio je danas dokumente sa kojih je vlada Južnoafričke Republike skinula oznaku "povjerljivo" i u kojim se navodi da je Izrael bivšem aparthejdskom režimu nudio da proda nuklearne bojeve glave.

List navodi da su dokumenti prvi zvaničan dokaz da Izrael zaista i posjeduje nuklearno naoružanje.

Izrael je dugo vremena pratio politiku "dvoznačja", to jest nije ni potvrđivao, ali niti negirao da posjeduje atomsku bombu.

Cilj takve politike jeste  da se smatra da Izrael posjeduje atomsku bombu, čime bi bili zastršeni susjedi, ali bez ikakve posljedice - poput međunarodnih inspekcija ili sankcija te regionalne trke za naoružanjem.

Među dokumentima, koje je danas objavio Guardian, nalaze se "strogo povjerljivi" zapisnici o sastancima visokih zvaničnika dvije zemlje 1975. godine i u njima se vidi da je tadašnji ministar odbrane Južnoafričke republike P. V. Bota zatražio bojeve glave dok ih je tadašnji ministar odbrane jevrejske države a sadašnji predsjednik Šimon Perez ponudio "u tri veličine."

Na pismu datiranom na 1975. godine primijetan je Perezov potpis. Sporazum nikad nije postignut.

Trenutna vlada Južnoafričke Republike skinula je sa dokumenata oznaku povjerljivo na zahtjev američkog akademika Saše Polakov-Poranskog, koji objavljuje knjigu o bliskim odnosima između ove dvije zemlje.
Portparol izraelskog predsjednika Ajelet Friš negirao je tačnost Guardijanovog izvještaja.

"Nema istine u novinskom izvještaju. Žao nam je što list nije tražio komentar iz kancelarije predsjednika. Da su to učinili, saznali bi da ta priča nije tačna i da je neosnovana", rekao je Friš, prenosi agencija Reuters.