Svijet
0

Guardian: "Lov u mutnom"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
S obzirom na to da su pregovori u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o uvjetnoj nezavisnosti Kosova sada, kako navodi Guardian, sramotno obustavljeni, izuzetno je važno pitanje koliko daleko će Rusija ići u odbrani srpskih prava na Kosovu.

Zapadne zemlje, uključujući Britaniju, konstantno su potcjenjivale odlučnost Rusije.

Zato su i iznijele prijedlog rezolucije UN-a o Kosovu, misleći da Moskva blefira.

No, predsjednik Putin ih je ledeno prozreo i Zapad je u petak prvi popustio.

Ako zaista bude satjerana uza zid, nastavlja Guardian, Moskva na raspolaganju ima niz mogućih poteza.

Mogla bi da dodatno učvrsti političku i vojnu saradnju s novom srpskom vladom i pruži podršku srpskoj manjini na Kosovu.

Pored toga, mogla bi da finalizira svoje povlačenje iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi iz 1990. godine, što bi potencijalno dovelo do povećanja napetosti u Istočnoj Evropi i na Balkanu.

A natezanje oko Kosova već je opasno pomiješano s ruskom odmazdom u vezi s američkim planovima za izgradnju odbrambenog raketnog štita.

U trenutku rastuće zabrinutosti da se Bushova administracija, uz prešutni pristanak Zapadne Evrope, ponaša neodgovorno, pa čak i bezobzirno, državna tajnica Condoleezza Rice, poslije sastanka s kosovskim liderima, u Washingtonu će razgovarati i sa šefom srpske diplomatije, dok se Kontakt grupa sutra sastaje u Berlinu.

No, sve to je, zaključuje Guardian, samo lov u mutnom, jer su dvije strane i dalje ušančene u svojim fundamentalno različitim stavovima u pogledu budućnosti Kosova.