The Independent
0

Guantanamo se zatvara, ali se ne zna kada

FENA
The Independent u četvrtak piše o obećanju predsjednika Baracka Obame da će u januaru 2010. godine staviti katanac na vrata zatvora u bazi Guantanamo na Kubi i navodi da ispunjenje obećanog nije ni na vidiku.

Obamino obećano zatvaranju Guantanama moglo bi da bude realizovano tek godinu dana po isteku prvobitno zacrtanog roka koji je postavio sam predsjednik SAD-a. Potpuno privođenje kraju tog procesa moglo bi istovremeno da potraje i poslije prvog Obaminog predsjedničkog mandata, saznaje Independent.

Komandant zatvorskog kompleksa u bazi Guantanamo tek treba da primi direktno naređenje za početak prebacivanja zatvorenika kako bi mogao da pristupi zatvaranju logora.

Kašnjenje zatvaranja Guantanama za Independent je odraz sve izraženijeg protivljenja kako američkog javnog mnijenja tako i Kongresa namjeri da se zatvorenici prebace na američko tlo te planiranoj izgradnji strogo čuvanog zatvora u blzini Chicaga u kojem bi bio smješten najveći broj zatvorenika. Ni u svijetu, primjećuje londonski list, ne vlada pretjerano raspoloženje za preuzimanje većine preostalih zatočenika Guantanama.