Barack Obama
0

"Guantanamo neće biti zatvoren do januara"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da američki vojni zatvor Guantanamo na Kubi može da bude zatvoren sljedeće godine, ali da neće biti ispunjen prvobitno zadat rok koji ističe u januaru 2010.

Američki predsjednik u intervjuu američkoj TV mreži Fox News nije precizirao kada bi tačno ovaj ozloglašeni zatvor mogao da bude zatvoren, ali je istakao da nije razočaran time što će rok, koji je za to odredio po preuzimanju dužnosti predsjednika prošlog januara, biti prekoračen.

  • Znao sam da će biti teško. Teško je ne samo zbog politike. Ljudi s pravom strahuju nakon toliko godina tokom kojih im je govoreno da je Guantanamo od presudne važnosti za suzbijanje terorista, rekao je Obama, prenosi Reuters.

  • Postoje poteškoće i u tehničkom pogledu - samo mislim da se stvari u Washingtonu, kao i obično, odvijaju sporije nego što sam očekivao, istakao je on.

Američko ministarstvo pravde saopćilo je prošle nedjelje da će petorica osumnjičenih za teroristički napad na New York i Washington 11. septembra 2001. godine iz Guantanama biti prebačeni u zatvorsku jedinicu u New Yorku gdje će im se suditi pred federalnim sudom.

To predstavlja jedan je od prvih većih koraka u cilju zatvaranja ovog zatvora u kome se sada nalazi 215 osumnjičenih za terorističke aktivnosti.