Svijet
0

GSS podržava donošenje deklaracije o Srebrenici

FENA
Predsjednica GSS-a Nataša Mićić ocijenila je danas da presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, kojom Srbiji nije pripisano učešće u genocidu u Bosni i Hercegovini, ne treba da raduje javnost, jer je ''naša zemlja postala prva zemlja u istoriji osuđena da je prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida''.

Mićić je, u pisanoj izjavi, izrazila zadovoljstvo što je predsjednik Srbije Boris Tadić ''prihvatio nužnost donošenja Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije''.

Ona je ukazala da je najviši sud UN-a presudio da je u Srebrenici počinjen genocid i time je faktički presuđeno politici zločina koja je za rezultat imala bezumne ratove na Balkanu tokom devedesetih i više od sto hiljada žrtava.

Srbija je odlukom Međunarodnog suda pravde osuđena da je prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida, jer nije učinila sve što je u njenoj moći da genocid u Srebrenici spriječi i zbog toga što nije uhapsila, osudila i izručila optužene za ovaj zločin genocida, smatra Mićić.

"Da je Koštuničina vlada u protekle tri godine uhapsila i izručila Mladića i da je Skupština Srbije na desetogodišnjicu genocida u Srebrenici usvojila deklaraciju koju je sastavilo osam nevladinih organizacija, a predložili GSS i SDU, međunarodni položaj Srbije bio bi danas neuporedivo bolji", smatra Mićić.

GSS će se i dalje zalagati za istinu koja se neće kriti od građana Srbije, ali i za odgovornost svih koji su zločin osmislili, proveli i čuvali optužene za zločine, navodi se u saopćenju, prenio je Tanjug.