Svijet
0

Gruzijski ambasador u UN-u podnio ostavku

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Gruzijski ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN) Irakli Alasanija izjavio je danas da daje ostavku na tu funkciju zbog radikalnih razlika u pogledima s predsjednikom Mihailom Sakašvilijem o političkom razvoju Gruzije i pozvao na prijevremene izbore.

Na konferenciji za štampu održanoj po povratku iz SAD-a, Alasanija je istakao da je s pozicije ambasadora pokušavao da doprinese miroljubivom rješavanju sukoba u Abhaziji i Južnoj Osetiji, naveo je Itar-TASS.

Međutim, dodao je da predsjednik Sakašvili nije obraćao pažnju na njegove stavove o tim problemima, što ga je uvjerilo da treba da podnese ostavku.

Britanska agencija Reuters navodi da je Alasanija tom prilikom optužio Sakašvilija da nije izbjegao rat s Rusijom iako je to bilo moguće.

Alasanija je osim toga ukazao da je, po njegovom mišljenju, kriza u Gruziji posljedica autoritativne politike Sakašvilija, haotični proces donošenja odluka i odsustvo transparentnosti.

Alasanija (35) je inače bio savjetnik Sakašvilija za diplomatiju i sigurnist i izaslanik Gruzije u pregovorima o Abhaziji koja se otcijepila od Gruzije.

Prema anketama on je jedna od najpopularnijih ličnosti u Gruziji i smatra se kao jedan od mogućih kandidata za mjesto predsjednika na sljedećim izborima, ističe Itar-TASS.