Svijet
0

Gruzija želi pregovore koje će voditi UN

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gruzija je ocijenila u četvrtak navečer da plan Evropske unije u šest tačaka o okončanju sukoba s Rusijom osigurava osnove za pregovore koje bi trebalo da vode Ujedinjeni narodi.

Gruzijski ambasador pri UN-u Irakli Alasanija rekao je u New Yorku da neke tačke plana EU-a treba razjasniti, naročito dijelove o poštivanju gruzijskog teritorijalnog integriteta, javila je agencija DPA.

On je objasnio da Tbilisi traži od Rusije puni i efektivni prekid vatre, budući da ga Gruzija već primjenjuje, i dodao da Moskva mora okončati okupaciju gruzijske teritorije, a da Južna Osetija i Abhazija treba da budu demilitarizirane uz međunarodne garancije.

Kada je prošle sedmice francuski predsjednik Nicolas Sarkozy iznio Moskvi svoj plan o prekidu vatre, izgledalo je kao da će Rusija odbaciti zahtjev o poštivanju teritorijalnog integriteta, ali da prihvata pitanje suvereniteta, navodi njemačka agencija.

Ambasador Alasanija je naglasio kako Gruzija traži da sva ta pitanja budu razmatrana pod okriljem UN-a.

On je kazao da članovi Vijeća sigurnosti UN-a već razgovaraju o nacrtu rezolucije koja poziva na prekid vatre u Gruziji i poboljšavaju tekst dokumenta.