Svijet
0

Gruzija traži zaštitu od Vijeća sigurnosti UN-a

FENA
Gruzija je danas pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme mjere protiv Rusije zbog, kako je navela, ugrožavanja međunarodne sigurnosti svojim djelovanjem na teritoriji Gruzije.

Šefica gruzijske diplomatije Jekaterina Tkešelašvili izjavila je, na specijalnom sastanku Organizacije za evropsku saradnju i sigurnost u Beču, da bi Vijeće sigurnosti trebalo da djeluje na osnovu Poglavlja 7 Povelje UN-a, koje definira nevojne i vojne sankcije radi uspostavljanja mira i sigurnosti, javila je agencija DPA.

Ruska intervencija u Gruziji i priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije "ne samo što su predstavljali prijetnju po međunarodnu sigurnost, već su je i narušili", rekla je Tkešelašvilijeva.

Ona je optužila ruske snage da su izvršile etničko čišćenje u Južnoj Osetiji.

"Teritorija koja je u sovjetsko vrijeme bila poznata kao Južna Osetija potpuno je očišćena od preostalog gruzinskog stanovništva", rekla je ministrica i dodala da se etničko čišćenje nastavlja u tampon-zoni u toj regiji.

Stalno vijeće OSCE-a sastao se da bi razmotrio nedavne događaje u Gruziji i detalje vezane za slanje 100 dodatnih promatrača u Gruziju.

Osam vojnih promatarča koji su ranije bili u misiji OSCE-a u Gruziji imat će pravo da uđu u Južnu Osetiju čim to sigurnosna situacija dozvoli, prenio je Tanjug.

Zasad nije jasno gdje će biti stacionirani ostali vojni promatrači pošto Rusija nije odobrila povećanje broja promatrača unutar Južne Osetije.

Tkešelašvilijeva je ponovila da je stav Tbilisija da se ne smiju tolerirati nikakva geografska ograničenja za promatrače jer će Južna Osetija, u suprotnom, postati zatvorena zona za međunarodne promatrače.