Svijet
0

Gruzija: Separatisti odbili ponudu Tbilisija za reintegracijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri otcijepljenih gruzijskih regija odbili su ponudu za diobom vlasti od vlade u Tbilisiju, rekavši kako neće prihvatiti ništa manje od pune nezavisnosti, javila je u nedjelju novinska agencija Interfax.

Prošlog je mjeseca gruzijski prozapadni predsjednik Mihail Šakašvili ponudio Abhaziji široku autonomiju, snažnu ulogu u nacionalnoj vladi i u ekonomskoj politici.

On je također ponudio poljoprivrednu i obrazovnu pomoć Južnoj Osetiji, koja se poput Abhazije otcijepila od Gruzije u ranim 1990-im, ukoliko se reintegriše u Gruziju.

"Ovi predlozi su neprihvatljivi. Nezavisnost Abhazije nije predmetom rasprave, naše rukovodstvo neće odustati od svoje pozicije", navodi Interfax riječi abhaškog lidera Sergeja Bagapša, prenosi Reuters.

Osetijski separatistički lider Eduard Kokojti izjavio je novinskoj agenciji: "Posljednji predlozi Mihajla Šakašvilija su neprihvatljivi i nisu došli na vrijeme".

Šakašvili, koji nastoji uvesti svoju bivšu sovjetsku kavkasku državu u NATO-i EU, učinio je reintegraciju Abhazije i Južne Osetije svojim prioritetom.

Ruska podrška separatističkim vladama najsloženije je pitanje u odnosima Tbilisija s njenim bivšim gazdom, koji se također opire nastojanjima Gruzije da se pridruži NATO-u.

Šakašvili je ponudio Abhaziji položaj potpredsjednika, mjesta u parlamentu, zone slobodne trgovine i jedinstvenu carinsku službu nekoliko dana prije samita NATO-a prošlog mjeseca na kojem je Tbilisi tražilo da dobije Akcioni plan za članstvo (MAP).

Bukureštanski samit odbio je dati Gruziji i drugoj bivšoj sovjetskoj republici Ukrajini MAP, ali je obećao eventualno članstvo koje će ministri vanjskih poslova NATO-a razmotriti u decembru.

Neriješeni separatistički sukobi jedan su od razloga za NATO-vo odbijanje gruzijskog zahtijeva za članstvom.

Abhazija i Južna Osetija, čijih većina stanovnika ima ruske pasoše, postali su diplomatsko sredstvo u rukama Moskve.

Rusija tvrdi da poštuje teritorijalni integrtet Gruzije. Ona, međutim, također tvrdi da Abhazija i Južna Osetija imaju legitimno pravo da traže nezavisnost nakon zapadnog priznanja otcijepljene srpske pokrajine Kosova uprkos protivljenju Beograda.

Predsjednik Vladimir Putin nije odgovorio na molbe dvije regije da prizna njihovu nezavisnost uprkos rezoluciji ruskog parlamenta koja traži da to učini.

Ipak, uoči samita NATO-a ruski zvaničnici su nagovjestili da bi Moskva mogla to učiniti ukoliko Gruzija bude primljena u Alijansu.