Svijet
0

Gruzija se sprema napasti Abhaziju

FENA
Gruzija se sprema napasti Abhaziju, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak, nekoliko dana nakon što je Moskva upozorila da će braniti svoje abhazijske saveznike u slučaju da budu napadnuti.

"Analiza sastava oružanih snaga nazočnih u toj regiji dovodi do zaključka da se pripremaju vojne operacije protiv Abhazije", navodi se u saopćenju postavljenom na internet stranici ministarstva.

Također se navodi da je Gruzija nagomilala 1.500 vojnika i policajaca u gornjem dijelu klanca Kodori, koji se nalazi na teritoriju Abhazije, a pod kontrolom je Tbilisija.

Gruzijski dužnosnici odbacuju navode o planiranju napada na Abhaziju.

Saopćenje ministarstva vanjskih poslova objavljeno je gotovo istodobno kada i priopćenje ruskog ministarstva obrane u kojem se optužuje Gruzija za provociranje ruskih mirovnih snaga i najavljuje žestoki odgovor na pokušaje primjene sile, prenijela je Hina.

"Bilo kakvi pokušaji Gruzije da primijeni silu kako bi riješila sukobe, kao i pokušaji primjene sile protiv ruskih mirovnih snaga te ruskih građana na teritoriju Abhazije i Južne Osetije naići će na odgovarajući i žestoki odgovor", navodi se u saopćenju ministarstva obrane koje prenose ruski mediji.

S obzirom na razvoj događaja, nastavlja se u saopćenju, došlo je do "potrebe prisilnog povećanja kontingenta mirovnjaka oružanih snaga Ruske Federacije u zonama sukoba".

Abhazija, kao i Južna Osetija, dvije regije uz rusku granicu, jednostrano su proglasile neovisnost nakon pada Sovjetskog saveza 1992., zbog čega su ratovale s gruzijskim vojnim snagama.

Dosad nijedna zemlja nije priznala njihovu neovisnost, pa čak ni Rusija koja ih je godinama gospodarski podupirala.