Svijet
0

Gruzija: Saakašvili pao ispod 50 posto, moguć drugi krug izbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gruzijski čelnik Mihail Saakašvili uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima, pokazali su prvi rezultati objavljeni u nedjelju, ali ipak je suočen s mogućnošću potencijalno riskantnog drugog kruga izbora.

Nakon četvrtine prebrojanih glasova Saakašvili, ima 48.55 posto glasova, nedovoljno za pobjedu u prvom krugu. Raniji rezultati s manjeg uzorka aktualnom su predsjedniku davali više od 50 posto. Nakon što su izlazne ankete i prvi rezultati ukazivali na Saakašvilijevu pobjedu u prvom krugu hiljade se demonstranata okupilo u prijestolnici optužujući ga za namještanje izbora, javila je Hina.

Zapadni posmatrači su saopćili da su izbori bili uglavnom pošteni čime su otežali opoziciji osporavanje izbornih rezultata.

Saakašvili bi se u drugom krugu izbora 19. januara vjerojatno suočio s Levanom Gačečiladzeom koji se po nepotpunim rezultatima nalazi na drugom mjestu s 26,12 posto glasova.

Drugi krug bi bio riskantan za Saakašvilija jer bi njegov protivnik vjerojatno dobio glasove drugih opozicionih kandidata eliminiranih u prvom krugu.