Svijet
0

Gruzija prijeti Rusiji obaranjem aviona

FENA
Gruzijski zvaničnik u petak je upozorio Rusiju da bi mogla sakupljati "uništene dijelove" svojih aviona ako ponovno uđu u gruzijski zračni prostor.

Rusija je potvrdila da su četiri njezina aviona oko 40 minuta kružila nad gruzijskom otcijepljenom pokrajinom Južnom Osetijom u srijedu navečer i saopćila kako je misija naređena da se spriječi moguća "invazija" gruzijskih vojnika.

Gruzija, koja optužuje Rusiju da namjerava anektirati poktrajinu, saopćila je da je misija predstavljala ilegalnu invaziju na gruzijski zračni prostor.

i Južna Osetija i druga pokrajina Abhazija otele su se kontroli gruzijske vlade od okončanja separatističkog rata sredinom 1990-ih.

Avioni su nadlijetali nad Južnom Osetijom pod kontrolom separatista, čija je de facto granica s Gruzijom oko 50 km od Tbilisija, gdje je američka državna tajnica Condoleezza Rice bila u posjeti.

Nikoloz Rurura, zamjenik predsjedavajućeg komisije za nacionalnu sigurnost, izjavio je u petak da ovakvi letovi ubuduće neće biti tolerirani.

"Veoma ozbiljno smo pripremili naše oružane snage. One mogu vrlo jasno odvratiti sve takve agresivne korake", izjavio je Rurura za Associated Press.