Svijet
0

Gruzija povlači ambasadora iz Moskve

FENA
Gruzijska vlada odlučila je u četvrtak uvečer da povuče na konsultacije svog ambasadora u Moskvi, nakon što je Rusija priznala da su njeni borbeni avioni ušli u gruzijski zračni prostor.

Gruzijska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Tkešelašvili izjavila je za BBC da je Rusija time počinila "vrlo ozbiljan akt agresije" i jasno povrijedila suverenitet Gruzije.

Zvanična Moskva priznala je da su ruski borbeni avioni ušli u gruzijski zračnini prostor samo nekoliko sati nakon što je američka državna tajnica Condoleezza Rice završila posjetu toj zemlji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako je to učinjeno da bi se "ohladile usijane glave u Tbilisiju", jer su dobijene informacije da bi gruzijske snage mogle upasti u Južnu Osetiju kako bi oslobodile četiri zarobljena svoja vojnika.

Moskva optužuje prozapadnu gruzijsku vladu da oružanim putem želi vratiti kontrolu nad otcijepljenim regijama Južnom Osetijom i Abhazijom, dok gruzijske vlasti tvrde da je Moskva ta koja pothranjuje sukobe kako bi osujetila namjeru Gruzije da se priključi NATO-u.

Condoleezza Rice je tokom zvanične posjete Gruziji upozorila Rusiju u četvrtak da ne povećava napetost u Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem u Tbilisiju Rice je naglasila da Washington "podržava teritorijalni integritet Gruzije".

Ona je dodala da nasilje u separatističkim regijama mora prestati, i da bi Moskva trebala biti dio rješenja problema, umjesto što ih zaoštrava.

Predsjednik Saakašvili je istaknuo da Rusija više ne priznaje jurisdikciju Tbilisija nad dijelovima gruzijske teritorije, i da je to stav bez presedana još od kraja Drugoga svjetskog rata.

"Motiv za takvo ponašanje, kao što to Rusi objašnjavaju i javno i nama lično, jeste reakcija na planove za širenje NATO-a, nezavisnost Kosova, kao i na povećanu američku prisutnost u ovoj regiji", rekao je gruzijski predsjednik.